Rijk worden met domeinnamen

Bij een van de meest winstgevende deals in de domeinhandel business werd www.cellphones.com verkocht voor 4,2 miljoen dollar. De oorspronkelijke eigenaar betaalde er in 1996 niet meer dan 90 dollar voor…

Wil jij ook rijk worden met domeinnamen?
Je hoeft niet geniaal te zijn om rijk te worden in de domeinhandel business. Wat je wel nodig hebt, is een gedegen portie kennis, lef en een beetje geluk. Rijk worden met domeinen is een van de meest aantrekkelijke en toegankelijke manieren geld te verdienen via internet, maar als je niet weet wat je doet is de kans groot dat je faalt. Meer leren? –> Klik Hier.

Voor je je gewone baan opzegt, doe je er dus verstandig aan om je eerst een beetje in de domeinhandel te verdiepen. Als je de uitdaging aan wilt gaan, volgen hier negen handige stappen om rijk te worden met domeinen:

1. Doe vooraf onderzoek

Als je echt rijk wilt worden met de domeinhandel business, moet je er eerst achter zien te komen wat er zoal te krijgen is op de markt en hoeveel het oplevert. Houd dus de bekendere domeinhandel websites (zoals Sedo.com) en fora goed in de gaten!

2. Kies de juiste namen

Ben je er klaar voor om een domeinnaam te kopen? Houd dan de volgende tips in je achterhoofd:

 1. Houd de domeinnaam kort en simpel. Gebruik zo min mogelijk woorden.
 2. Gebruik geen scheidingstekens zoals streepjes in je domeinnaam.
 3. Koop generieke namen van productcategorieën (banken, trainingspakken, spijkers, telefoons, etc. – uiteraard zullen deze domeinen al vergeven zijn, maar je kunt zelf ongetwijfeld nog andere categorieën verzinnen!).
 4. Koop altijd de .nl en de .com als ze nog vrij zijn.
 5. Maak geen inbreuk op bestaande handelsmerken!

Een andere manier waarop je kunt inschatten hoe populair je domeinnaam is, is door de Google keyword tool te checken. Deze tool laat zien hoe vaak een zoekterm door Google gebruikers wordt ingetypt in de zoekmachine. Typ ook in Google zelf de zoektermen uit jouw domeinnaam in om te kijken of het veel resultaten oplevert. Als het aanbod groot is, is de kans groot dat er ook veel vraag naar is.

3. Ga op jacht

De meeste hostingbedrijven hebben wel de een of andere tool waarmee je kunt zien of de door jou bedachte domeinnaam nog vrij is. Sommige gaan zelfs zo ver dat ze je ook suggesties geven voor gerelateerde domeinnamen als het domein van jouw keuze al bezet is, zoals de domeinnaam tool van WebChamp.nl.

4. Kies het juiste hostingbedrijf

Enkele punten waarop je kunt letten als je gaat kiezen waar je je domeinnamen wilt registreren:

 • Let niet alleen op de prijs; de goedkoopste is niet per se de beste!
 • Check of er een goede klantenservice is. Zeker als je zelf weinig verstand hebt van domeinnamen, is het belangrijk dat de serviceverlening van het hostingbedrijf goed is.
 • Zoek uit of de overdracht van domeinen soepel verloopt. Het is belangrijk dat het verkoopproces geen vertraging oploopt als je een koper hebt gevonden voor je domeinnaam.
 • Snuffel wat rond op relevante forums om te zien wat anderen over het hostingbedrijf te zeggen hebben. Als mensen bijvoorbeeld klachten hebben over hun hosting, dan zullen de domeinregistraties waarschijnlijk ook niet vlekkeloos verlopen.

5. Bepaal de prijs

Net zoals de meeste online producten is er niet echt een vaste marktprijs voor jouw domein. Je kunt ervoor krijgen wat de ander ervoor overheeft, maar echt duidelijke richtlijnen hiervoor zijn er niet. Als je het idee hebt dat jouw domeinnaam erg gewild is, kun je natuurlijk wel proberen om er een zo hoog mogelijk bedrag voor te krijgen.

Om je een handje te helpen, kun je gebruikmaken van de volgende richtlijnen:

 • Verkopen uit het verleden: kijk naar wat andere mensen hebben neergelegd voor hun domeinnamen. Bijvoorbeeld op domeinhandel forums en websites.
 • Gratis taxaties: vraag een gratis taxatie voor je domeinnaam aan. Meestal zijn deze schattingen niet erg betrouwbaar, maar je krijgt in elk geval een ruwe indicatie van wat je kunt verwachten.
 • Professionele taxaties: sommige websites bieden professioneel advies aan voor het bepalen van de prijs van je domeinnaam. Het is wel een beetje prijzig, maar als je echt goede domeinnamen in bezit hebt, is het de investering waard. Probeer bijvoorbeeld Sedo.com voor professionele hulp. WebChamp.nl staat ook bekend om zijn goede support op dit gebied.

6. In de wacht zetten of ontwikkelen?

Wat doe je met het domein tijdens het wachten op een koper? Je kunt er bijvoorbeeld wat content op zetten (tekst, video’s, etc.) of je kunt het domein simpelweg parkeren. In het laatste geval zal er direct geautomatiseerd een pagina gecreëerd worden met advertenties die gerelateerd zijn aan je domeinnaam. Op een domeinnaam gerelateerd aan parfums zal bijvoorbeeld reclame voor allerlei luchtjes geplaatst worden.

Door je domein in de tussentijd te parkeren, bereik je twee dingen:

 1. Je verdient wat geld terwijl je op kopers voor je domeinnaam wacht.
 2. Je kunt beter bepalen of je je domein überhaupt wel wilt verkopen. Sommige domeinnamen zijn zo populair dat ze zelfs al lucratief zijn als ze geparkeerd staan. Elke keer dat iemand op een van je advertenties klikt, ontvang jij namelijk een X bedrag. Bij populaire domeinen kun je zo slapend rijk worden!

7. Adverteren

Laat de wereld weten dat jij je domeinnaam verkoopt. Post je advertentie op domeinhandel fora en websites, zoals Sedo.com, Sitedeals.nl, WebsitesTeKoop.nl of zelfs eBay en Marktplaats.

Bij het aanprijzen van je domein is het belangrijk om een doorslaggevend argument te geven waarom jouw domein het geld waard is dat jij ervoor vraagt. Is het bijvoorbeeld een populaire zoekterm? Is het een korte naam die je gemakkelijk kunt onthouden? Kun je de domeinnaam goed gebruiken voor commerciële doeleinden?

8. Onderhandelen

Door de research die je in de vorige stappen hebt gedaan, heb je nu een goed idee van wat je domeinnaam waard is. Wacht alleen niet tot je domein bijna verlopen is voor je de prijs begint te verlagen! Als je de registratie niet wilt verlengen, kom je zo in een moeilijke positie terecht met een slechte onderhandelingspositie.

9. Verkopen!

Zorg altijd dat je eerst de cash krijgt voor je je domein overzet naar je koper. Maak eventueel gebruik van een derde partij, bijvoorbeeld door Sedo de transactie voor je te laten regelen. De commissie kan soms hoog uitvallen, maar als je een goed domein in bezit hebt kan dit het zeker waard zijn!

10. Kijk het Kunstje af van mensen die het al gedaan hebben!

Iemand die het gedaan heeft en die het je kan leren is internet-ondernemer Eelco de Boer en die vind je op Succesvol Dankzij Internet.

Veel plezier met de domeinenjacht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven