Rijk worden in 7 stappen

(psst: er is ook nog een *geheime* stap 8…)

Iedereen wil rijk worden. Er zijn vele boeken geschreven over hoe je rijk wordt en rijke mensen geven advies hoe anderen rijk kunnen worden. Allerlei trainingen worden gegeven door mensen die beweren dat ze dé manier hebben gevonden om snel rijk te worden en honderden programma’s zijn ontwikkeld die garanderen dat je er snel rijk mee wordt.

Helaas… De meeste (zo niet ALLE) programma’s over snel rijk worden werken niet. Hieronder vind je wat meer betrouwbare manieren om rijk te worden.

1. Definieer “rijk”

Rijk is een woord dat door iedereen gebruikt wordt, maar voor niemand betekent het exact hetzelfde. Probeer daarom voor jezelf te omschrijven wat rijk zijn voor jou betekent. Welke eisen stel jij aan een rijk leven? Hoe zie jij het voor je als je rijk zou zijn? Dit is voor iedereen verschillend, maar meestal komt het neer op een aantal gemeenschappelijke doelen:

Aanzien

Veel mensen stellen rijk worden gelijk aan het verwerven van respect en aanzien. Het gaat er niet zozeer om hoeveel geld je hebt, maar om het hebben van een hoge levensstandaard vol luxe en weldaad: exotische vakanties, dure auto’s, een zwembad in de tuin…

Pensioen

Een belangrijke drijfveer van veel mensen om rijk te worden is dat ze nooit meer hoeven te werken. In dit geval is het belangrijk om na te gaan hoe jij jouw leven zou inrichten als je eenmaal met vervroegd pensioen bent. Als je eenmaal weet welke levensstandaard je erop na wilt houden als je rijk bent, kun je bepalen hoeveel geld je precies moet verdienen om dit te bereiken.

2. Zoek een baan

Vind een bedrijf, instelling of organisatie waar je voor kunt werken. Verwacht geen topsalaris aan het begin van je carrière, maar als je eenmaal wat ervaring en kennis op hebt gedaan in een bepaald vakgebied, zul je steeds meer gaan verdienen.

3. Houd je ogen en oren goed open

Blijf te allen tijde alert als je interessante mensen ontmoet of als zich unieke kansen voordoen. Ontwikkel een zesde zintuig voor wanneer je in moet grijpen en wanneer je beter af kunt wachten.

4. Stel bevrediging uit

Als je op zoek bent naar manieren om rijk te worden, ben je zelf waarschijnlijk nog niet rijk en daar is een reden voor. Geef je te veel geld uit aan dingen die jou niet rijk maken? Zit je vast een aan baantje dat weinig geld oplevert? Wil je rijk worden, dan zul je een aantal dingen op moeten geven die je nu graag doet. Van deze dingen kun je later namelijk nog veel meer genieten, als er geen beperkingen meer aan vastzitten.

Als je bijvoorbeeld graag veel vrije tijd hebt, kun je jezelf een paar uur per dag gunnen waarin je niets hoef uit te voeren. Maar wat als je die vrije uren zou investeren in rijk worden? Op die manier kun je naar twintig jaar aan vrije tijd toewerken (24 uur per dag!), als je eenmaal zo rijk bent dat je met vervroegd pensioen kan. Wat kun je dus nu opgeven in ruil voor rijk worden later?

  • Verminder je kosten
  • Zoek een andere baan die beter betaalt of regel een promotie
  • Ruil je auto in voor een goedkoper exemplaar of lever hem in
  • Ga goedkoper wonen
  • Deel je vrije tijd opnieuw in

5. It takes money to make money…

It takes money to make money, dus begin maar meteen met het opsparen van het geld dat je in stap 4 hebt bezuinigd. Met een gat in je hand heb je er immers nog niets aan als je bovenstaande dingen opgeeft, dus zet zoveel mogelijk van je geld opzij. Open een nieuwe spaarrekening bij de bank en zorg dat je niet zomaar bij dit geld kunt komen.

Zodra je je salaris of andere inkomsten hebt ontvangen, stort je als eerste een deel hiervan op je spaarrekening. Ga niet eerst de stad in om je geld te verkwisten aan een nieuw paar schoenen of een golfclub die je niet nodig hebt, maar denk alleen aan je plannen om rijk te worden. Doe dit elke maand en geniet van het groeiende kapitaal op je rekening.

6. Investeer je spaargeld

Als je eenmaal een leuk bedrag opzij hebt gezet, wordt het tijd om te bedenken hoe je dit geld gaat investeren om echt rijk te worden. Dit is het moment waarop je definitie van een rijk leven een belangrijke rol gaat spelen.

Ben je vooral naar aanzien en respect op zoek, dan zou een prestigieuze opleiding een goede investering voor jou zijn. Spaar genoeg geld om je in te kunnen schrijven voor de beste universiteit binnen jou interessegebied en behaal de hoogst mogelijke titel waar je veel geld en respect mee kunt verdienen. Denk aan titels als dokter, advocaat, tandarts en andere hoogerkende beroepen.

Wil je rijk worden om vervroegd met pensioen te gaan, investeer je geld dan in aandelen, obligaties en andere investeringen die jou een jaarlijks rendement opleveren. Investeer tot het jaarlijks rendement je rijk genoeg maakt om jou in je vervroegd pensioen te voorzien.

Als je bijvoorbeeld een miljoen euro hebt geïnvesteerd en je hebt een redelijk vaststaand en betrouwbaar jaarlijks rendement van 7%, dan is dat € 70.000,00 per jaar! Investeer alleen zaken die relatief stabiel zijn, zoals huurwoningen of bebouwbare grond in snelgroeiende stedelijke gebieden.

Investeer je geld niet in luxeartikelen die over een paar jaar niets meer waard zijn, zoals een dure auto. Stop je geld alleen in dingen die door de jaren heen juist steeds meer in waarde zullen stijgen en die jou in de tussentijd nog wat extra inkomen opleveren.

7. Blijf rijk

Het is niet makkelijk om rijk te worden, maar het is nog veel moeilijker om rijk te blijven. Je rijkdom zal altijd beïnvloed worden door de economische markt, die altijd zijn hoogte- en dieptepunten kent. Als je een te rijke levensstijl leidt als de markt floreert, val je in tijden van een economische crisis al snel weer terug naar stap 1. Als je promotie of een salarisverhoging krijgt of als je investeringen jaarlijks meer geld gaan opleveren, verhoog dan niet meteen je levensstandaard. Zet deze extraatjes opzij om op terug te vallen als de zaken weer even wat minder gaan.

8. Vergeet de *geheime* stap 8 niet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven