Oplossen

Conflict-bemiddeling is een methode om bij ieder van de betrokkenen het beste naar boven te halen. Conflict-bemiddeling is een methode om in gesprek met een deskundige begeleider te ontdekken wat je eigen mogelijkheden zijn om een problematische situatie in je relatie in beweging te brengen.
Doordat je zelf actie onderneemt bepaal je ook zelf of er een oplossing komt. In plaats van te wachten op een ander – in de slachtofferrol te blijven – kies je zelf welke mogelijkheden je wilt gebruiken. Daarom is conflictbemiddeling heel geschikt om in te zetten bij relatieproblemen. De sleutelwoorden zijn: versterking van je zelf en respect voor de positie van de ander.

Vier openingen
Er zijn altijd in ieder geval vier mogelijkheden om de situatie in beweging te brengen:

 • je eigen opvatting
 • je eigen standpunt
 • je eigen aandeel
 • je eigen voordeel
 • Elk van de openingen biedt een stuk gereedschap om mee aan de gang te gaan. Je eigen opvatting heeft te maken met het versterken van jezelf. Door te onderzoeken hoe je op het conflict reageert word je minder kwetsbaar. Je eigen standpunt levert de uitdaging in beweging te komen en open te staan voor alternatieven. Wat wil je eigenlijk als oplossing?

  Je eigen aandeel biedt de mogelijkheid respect te tonen voor de positie van de andere partij. Jezelf de vraag stellen wat jouw rol in de situatie is/was kan verrassende oplossingen opleveren.
  Tenslotte kun je nog kijken naar welke voordelen het conflict je oplevert. Waar zit bij jou de weerstand om het conflict uit je leven te laten verdwijnen?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven