Oplossen

Familiebemiddeling is een methode om in gesprek met een deskundige begeleider te ontdekken wat uw mogelijkheden zijn om een problematische situatie in uw familie in beweging te brengen. Doordat u zelf actie onderneemt bepaalt u ook zelf welke oplossing er komt. In plaats van te wachten op een ander – in de slachtofferrol te blijven – kiest u zelf
welke mogelijkheden u wilt gebruiken.

De sleutelwoorden zijn: versterking van uzelf en respect voor de ander.

Er zijn vier mogelijkheden om de situatie in beweging te brengen:

 • uw eigen opvatting
 • uw eigen standpunt
 • uw eigen aandeel
 • uw eigen voordeel
 • Elk van de openingen biedt een stuk gereedschap om mee aan de gang te gaan.

  Uw eigen opvatting heeft te maken met het versterken van uzelf. Door te onderzoeken hoe u op het conflict reageert wordt u minder kwetsbaar. Is wat u denkt ook waar? Is er ruimte voor een andere interpretatie, met andere mogleijkheden?

  Uw eigen standpunt levert de uitdaging in beweging te komen en open te staan voor alternatieven. Wat wilt u eigenlijk als oplossing? Wat is de kern van het probleem en wat wilt u beslist anders?
  Uw eigen aandeel biedt de mogelijkheid respect te tonen voor de positie van de andere partij. Uzelf de vraag stellen wat uw rol in de situatie is/was lever een verrassend houwvast. Van een vragende partij verandert u
  in iemand die iets te bieden heeft.

  Tenslotte kunt u nog kijken naar welke voordelen het conflict u oplevert. Waar zit bij u de weerstand om het conflict uit u leven te laten verdwijnen?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven