Relaties

Vreugde, gelijkwaardigheid, energie, enthousiasme, begrip, respect, liefde, contact, saamhorigheid. Een goede relatie heeft veel van dit allemaal. In mindere tijden troost u zich met de gedachte dat u dit allemaal beleefde. In slechte tijden kan elk van deze positieve eigenschappen in het tegendeel verkeren. Vreugde wordt verdriet en pijn,
in plaats van gelijkwaardigheid krijgt u het falen van de ander op uw bord geschoven. Relatieproblemen vreten energie in plaats van dat het energie oplevert. Het enthousiasme voor de ander -of het enthousiasme voor jou-
verdwijnt als sneeuw voor de zon. Uw voelt u niet begrepen. Uw begrijpt uw partner niet meer. De saamhorigheid bestaat misschien alleen nog uit de hoop dat u er uit zult komen.
Relatieproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Maar de vraag wat u er mee kunt doen is zeker zo belangrijk. Globaal zijn daar drie verschillende situaties voor te beschrijven.

  • u bent het er samen over eens dat u de situatie wilt verbeteren
  • u zou wel met de ander aan de situatie willen werken, maar de ander
    is daar niet toe te bewegen
  • u zoekt mogelijkheden om alleen aan uzelf en/of verbetering van de
    situatie te werken

Familiebemiddeling als hulp bij relatieproblemen is een goede mogelijkheid, of u nu alleen of met zijn twee├źn komt.
De eerste aandacht zal gericht zijn op waar u nu in de relatie staat en wat u er mee wilt. Bij het ontwarren van de verwevenheid waar u in verzeild kan zijn geraakt zijn de vragen ‘wat is van uzelf en wat hoort bij de ander’ een goede leidraad. Het gesprek zal een optimistische ondertoon hebben: wat u werkelijk wilt is haalbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven