Rijk worden met Warren Buffet – 10 tips

Met een geschat fortuin van 62 miljard dollar is Warren Buffett de rijkste man ter wereld. In 1962 begon hij met het kopen van aandelen in Berkshire Hathaway van $ 7,50 per stuk. Vandaag de dag is Warren Buffett de voorzitter en CEO van Bershire en is zo’n aandeel ongeveer $ 119.000 waard! Ontdek hieronder enkele geheimen van Warren Buffett over rijk worden, pas ze toe en word zelf ook rijk!

1. Herinvesteer je winst

Wanneer je voor het eerst geld verdient, zul je in de verleiding komen om het weer uit te geven. Niet doen! Investeer je winst in plaats daarvan opnieuw. De beste manier om je geld te herinvesteren is in zelfontwikkeling. Je zult namelijk moeten LEREN hoe je succesvol kunt worden. Bijvoorbeeld HIER

Warren Buffett leerde dit al vroeg. Op de middelbare school kocht hij samen met een vriend een flipperkast voor in een kapperszaak. Met het geld dat ze verdienden, kochten ze steeds meer flipperkasten totdat ze er acht hadden in verschillende winkels.

Toen de vrienden deze onderneming verkochten, gebruikte Warren Buffett de opbrengst om aandelen te kopen en een ander klein bedrijf te starten. Toen hij 26 jaar oud was, had hij al $ 174.000 vergaard, wat vandaag de dag $1.4 miljoen waard zou zijn! Zelfs een klein bedrag kan omslaan in grote rijkdom…

2. Volg niet de menigte

Baseer je beslissingen niet op wat anderen zeggen of doen. Toen Warren Buffett in 1956 begon met het beleggen van $ 100.000 – bij elkaar geraapt via een handvol investeerders – werd hij een vreemde vogel genoemd. Hij werkte in Omaha, niet Wall Street, en hij weigerde aan zijn ouders te vertellen wat hij deed met hun geld. Mensen voorspelden dat hij zou falen, maar toen hij zijn bedrijf veertien jaar later verkocht, was het meer dan 100 miljoen dollar waard…

In plaats van het volgen van de menigte zocht hij naar ondergewaardeerde beleggingen en versloeg elk jaar weer het gemiddelde van de markt. Volgens Warren Buffett is het gemiddelde net dat wat iedereen al doet. Om erbovenuit te stijgen en rijk te worden, moet je jezelf meten aan wat hij noemt je innerlijke scorekaart. Beoordeel jezelf naar je eigen normen en waarden en niet naar die van de wereld.

3. Leun nooit achterover

Wacht niet met actie nemen: start zo snel mogelijk! Verzamel van tevoren alle informatie die je nodig hebt om een beslissing te nemen en vraag aan een vriend of familielid om ervoor te zorgen dat je je aan de deadline houdt. Warren Buffett prijst zichzelf dat hij snel beslissingen kan nemen en direct actie onderneemt. Onnodig afwachten en nadenken doet hij af als ‘duim zuigen’. Als mensen hem een bedrijf of investering aanbieden, zegt hij: “Ik bespreek niets, tenzij ze met een prijs komen.” Hij geeft ze ter plekke een antwoord.

4. Maak duidelijke afspraken voor je ergens aan begint

Je onderhandelingspositie is altijd het beste voor je aan een klus begint – je hebt iets te bieden wat de andere partij nodig heeft. Warren Buffett leerde deze les toen hij nog een kind was op de harde manier. Zijn grootvader Ernest vroeg hem en een vriend de supermarkt van de familie uit te graven na een sneeuwstorm. De jongens groeven vijf uur tot ze nauwelijks nog hun bevroren handen konden bewegen.

Na al hun werk gaf zijn grootvader hun samen nog minder dan 90 cent als beloning. Warren Buffett was ontzet dat hij slechts enkele centen kreeg per uur met zulke slopende werkzaamheden. Spreek dus altijd op voorhand goed af wat de deal inhoudt als je rijk wilt worden, zelfs met vrienden en familie!

5. Let op de kleintjes

Warren Buffett investeert in bedrijven die worden geleid door managers met een obsessie voor de kleinste uitgaven. Hij verwierf eens een bedrijf waarvan de eigenaar controleerde of de wc-rollen wel 500 velletjes per rol telden om te zien of hij werd bedrogen (dat was het geval). Warren had ook bewondering voor een vriend die verf uitspaarde door alleen de wegkant van zijn kantoorgebouw te schilderen. Door waakzaam te zijn over alle onkosten kun je je winst – en je salaris – aanzienlijk verhogen en sneller rijk worden.

6. Beperk je leningen

Door te leven van creditcards en leningen zul je nooit rijk worden. Warren Buffett heeft nooit aanzienlijke bedragen geleend – niet om te investeren en ook niet voor een hypotheek. Hij heeft veel hartverscheurende brieven gekregen van mensen die meenden dat ze hun geleende geld goed wisten te beheren, maar eindigden in diepe schulden. Zijn advies: onderhandel met schuldeisers om te betalen wat je kunt. Als je vervolgens vrij bent van schulden, zorg je dat je geld kunt besparen om te investeren.

7. Wees standvastig

Met volharding en vindingrijkheid (en andere eigenschappen die succesvolle mensen hebben) kun je winnen van een meer ingeburgerde concurrent. Warren Buffet kocht de Nebraska Meubelmarkt in 1983 omdat hij gecharmeerd was van de manier waarop de oprichter, Rose Blumkin, zaken deed. Als Russische immigrant bouwde ze de markt om van een pandjeshuis naar een van de grootste meubelzaken in Noord-Amerika. Haar strategie hield in dat ze de hoge pieten uit de markt prijsde, wat ze vooral te danken had aan haar indrukwekkende reputatie als genadeloze onderhandelaar. Voor Warren Buffet belichaamde Rosie de niet-aflatende moed die nodig is om van een onderdrukte partij een echte winnaar te maken.

8. Weet wanneer je moet stoppen

Toen Warren Buffett nog een tiener was, ging hij eens naar het racecircuit. Hij zette in op een wedstrijd en verloor. Om terug te verdienen wat hij verloren had, zette hij nog eens in. Hij verloor opnieuw en voelde zich ziek omdat hij niets meer over had. Hij had een hele week winst verspild. Warren Buffett maakte deze fout nooit meer. Weet dus wanneer je moet stoppen en laat je niet door je eigen opwinding verleiden om het weer opnieuw te proberen.

9. Beoordeel de risico’s

In 1959 werd de werkgever van Warren Buffetts zoon, Howie, beschuldigd door de FBI van kartelvorming. Warren Buffett adviseerde Howie om zich de worst-and-best-case-scenario’s in te beelden als hij bij het bedrijf zou blijven. Zijn zoon realiseerde zich al snel dat de risico’s om te blijven bij lange na niet op konden wegen tegen de voordelen en dus besloot hij de volgende dag om ontslag te nemen. Door jezelf dit af te vragen, krijg je meer inzicht in alle mogelijke gevolgen als je worstelt met het nemen van een beslissing en word je vanzelf naar de slimste keuze geleid.

10. Weet wat succes voor jou betekent

Ondanks zijn rijkdom meet Warren Buffett zijn succes niet met geld. In 2006 heeft hij zowat zijn hele fortuin aan goede doelen weggegeven, voornamelijk aan de Bill en Melinda Gates Stichting. Hij is echter vastbesloten om geen monumenten van zichzelf te laten maken.

“Ik ken mensen die veel geld hebben,” zegt hij, “en ze laten van alles bouwen met hun naam eraan verbonden. Maar de waarheid is dat niemand in de wereld van hen houdt. Wanneer je mijn leeftijd hebt bereikt, ga je succes meten aan de hand van hoeveel mensen van wie je wilt dat ze van je houden, daadwerkelijk van je houden. Dat is de ultieme test van hoe je in je leven geleefd hebt.”

Denk jij ook dat het internet tegenwoordig een slimme manier is om rijk te worden? KLIK DAN HIER!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven